Türkiye ile Mısır Arasındaki Kültürel İşbirliği Gelişiyor
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, Mısır ile olan dostluk ilişkilerinin ve turizm alanındaki işbirliğinin artarak devam edeceğini belirtti. Yazgı, Anadolu Medeniyetler Müzesi'nde Mısır Eski Eserler ve Turizm Bakanı Şerif Fethi ile bir araya geldi.
Tarihi Eserlerin İadesi Önemli Adım
Yazgı, iki ülke arasında imzalanan "Turizm Alanında Mutabakat Zaptı" gereğince Mısır'a 152 tarihi eserin iade edildiğini açıkladı. "Bu eserlerin Türkiye'de yabancı şahısta bulunduğunu duyduktan sonra idari ve adli çalışmalar başlattık. Bakanlığımız bu süreçte önemli bir rol üstlendi," dedi.
Gelinen Nokta ve Gelecek Planları
Anadolu'dan kaçırılan eserlerin peşini bırakmadıklarını vurgulayan Yazgı, 2018 yılından itibaren 8 bin 966 eserinin geri getirilmesinin sağlandığına dikkat çekti. Ayrıca, Mısır'a iade edilen eserler arasında insanların kötülükten korunmasına inanılan objelerin de bulunduğunu belirtti.
İyi Niyet ve İşbirliği
Yazgı, Mısır'dan Türkiye'ye iade edilmesi gereken tarihi eser bulunmadığını da ifade ederek, "Mısır'da Anadolu'ya ait eser varsa hızlı bir şekilde iade edileceğinin sözünü aldık," dedi. Şerif Fethi'nin Türkiye'nin kültürel gelişmelerine dair olumlu düşüncelerini paylaştığını aktaran Yazgı, "İlerleyen dönemde turizm işbirliğimizin daha da derinleşmesi için özel çaba sarf edilecek," diye ekledi. Gökhan Yazgı, "Dostluk ilişkileri ve turizm alanındaki işbirliği anlamında çok daha farklı bir Türkiye-Mısır ilişkisi süreci göreceğiz," şeklinde sözlerini tamamladı.
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, resmi ziyarette bulunan Mısır Eski Eserler ve Turizm Bakanı Şerif Fethi ile Anadolu Medeniyetler Müzesi'ndeki görüşmesinin ardından, Türkiye ile Mısır arasındaki kültürel ilişkilere dair AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.