Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Üniversitelerde toplu kopya skandalı: Telegram grupları üzerinden sınav soruları ve cevapları paylaşıldı

Pandemi nedeniyle online yapılan sınavlarda öğrencilerin Telegram grupları üzerinden sınav soruları ve cevapları paylaştığı ortaya çıktı. 300 bini aşkın öğrencinin kopya çektiği iddiası üzerine Eğitim Fakültesi Dekanlar Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi ve MEF Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Özcan, sınavların iptal edilmesi gerektiğini belirtti.

Yayın Tarihi: 07.06.2023 19:01
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Üniversitelerde toplu kopya skandalı: Telegram grupları üzerinden sınav soruları ve cevapları paylaşıldı

Toplu Kopya Skandalı

Türkiye'de pandemi nedeniyle online yapılan sınavlarda öğrencilerin Telegram grupları üzerinden sınav soruları ve cevapları paylaştığı ortaya çıktı. Açıköğretim fakültesi öğrencisi Fem Çağla Bilek'in ifadesine göre, Telegram arama bölümüne üniversitenin adı yazıldığında her bölüme ait kurulan bir grup çıkıyor ve final sınavlarına ait cevap anahtarları PDF dosyası halinde paylaşılıyor. Bu şekilde onlarca alt grup var ve bir grupta 300 bin kişi var, diğerinde 70 bin kişi. Soruların nasıl sızdırıldığı ise ilk başta birinin sınava girip doğru cevapları belirledikten sonra PDF dosyası haline getirip her bölümün kendi grubunda paylaşmasıyla gerçekleşiyor.

Kopya Çeken Öğrenci Sayısı

300 bini aşkın öğrencinin kopya çektiği iddiası üzerine Eğitim Fakültesi Dekanlar Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi ve MEF Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Özcan, sınavların iptal edilmesi gerektiğini ve bu eylemin hem üniversite idari işlem yapması hem de adli mercilerin, güvenlik güçlerinin buna el koyması gerektiğini belirtti. Özcan ayrıca sınavların online yapılmasıyla bütün üniversitelerde kopya riskinin ortaya çıktığını ve her okulun önlem alması gerektiğini vurguladı.