Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Ukrayna'nın NATO Üyeliği Tartışmaları Devam Ediyor

KAMUOYU araştırma kurumu YouGov tarafından dpa haber ajansı için yapılan araştırmaya göre, Ukrayna'nın NATO'ya katılmasından yana olanların oranı yüzde 42. NATO üyeliği konusu, Vilnius'ta gerçekleşecek olan NATO zirvesinin ana gündem maddelerinden biri olacak. Nükleer santral tartışmaları da Ukrayna ve Rusya arasında devam ediyor.

Yayın Tarihi: 11.07.2023 02:41
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Ukrayna'nın NATO Üyeliği Tartışmaları Devam Ediyor

Kamuoyu Araştırması

KAMUOYU araştırma kurumu YouGov tarafından dpa haber ajansı için yapılan araştırmaya katılanların yüzde 42’si, Ukrayna’nın NATO’ya savaş bittikten sonra katılmasından yana olduğunu söyledi. Katılımcıların yüzde 13’ü Ukrayna’nın bir an önce NATO üyesi olması gerektiğini belirtirken, yüzde 29’u ise buna tamamen karşı olduğunu ifade etti.

NATO Zirvesi

GÖZLER VILNUUS’TA
NATO üyesi 31 ülkenin devlet ve hükümet başkanları salı günü Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta yıllık toplantı için bir araya gelecek. Zirvenin ana gündem maddelerinin başında Ukrayna’nın olası NATO üyeliği geliyor. Vilnius’taki zirveye, NATO üyeliği için Batılı ülkelere baskısını sürdüren Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski de katılacak. Litvanya ve Polonya gibi NATO üyeleri, savaşın bitmesinin ardından Ukrayna’nın hemen ittifaka kabul edilmesinden yana. Ancak aralarında Almanya’nın da bulunduğu ülkeler, böyle vaatlerde bulunulmasına sıcak bakmıyor.

Nükleer Santral Tartışmaları

Ukrayna'yı nükleer santrale sistematik olarak zarar vermekle suçlayan Zaharova, NATO zirvesindeki görüşmelerde temel dikkatin Zaporijya üzerinde olması gerektiğini söyledi. Hem Rusya hem de Ukrayna, nükleer santrale saldırı planı konusunda birbirlerine sıklıkla suçlama yöneltiyor. Geçtiğimiz günlerde Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusyanın kontrolünde olan Zaporijya Nükleer Santralinin çatısına patlayıcıya benzer madde yerleştirildiğini belirterek nükleer bir kaza riskine dikkat çekmişti. Bu açıklamanın ardından Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA), tesiste inceleme yapılan yerlerde patlayıcıya rastlamadıklarını söyledi. Öte yandan uzmanların bölgede mayın veya patlayıcı bulunmadığını doğrulayabilmesi için gerekli olan ek erişim talebinde bulunuldu.