Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Uyku Apnesi: Türkiye'de Her 5 Kişiden Birinde Görülüyor

Ülkemizde her 5 kişiden birinde uyku apnesi görülüyor ancak pek çok kişi bu tehlikeli hastalığa sahip olduğundan habersiz yaşıyor. Nöroloji Uzmanı Dr. Mustafa Emir Tavşanlı, uyku apnesi hakkında bilinmesi gerekenleri anlatarak önemli uyarı ve önerilerde bulundu. Uyku apnesi riskini belirlemek için basit bir tarama testi kullanılabilir.

Yayın Tarihi: 10.10.2023 19:32
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Uyku Apnesi: Türkiye'de Her 5 Kişiden Birinde Görülüyor

Uyku Apnesi ve Tehlikeleri

Ülkemizde her 5 kişiden birinde uyku apnesi görülüyor ancak pek çok kişi bu tehlikeli hastalığa sahip olduğundan habersiz yaşıyor. Nöroloji Uzmanı Dr. Mustafa Emir Tavşanlı, günümüzde hızla yaygınlaşan ve genç yaşlarda da çok sık görülür hale gelen uyku apnesinin, uyku hastalıkları arasında uykusuzluktan sonra en sık görülen ikinci hastalık olduğunu belirterek, Tıkayıcı uyku apnesi tedavi edilmezse yaşam kalitesini oldukça düşürmesinin yanı sıra yol açtığı sorunlar nedeniyle özellikle gece veya sabaha karşı ani ölümle bile sonuçlanabiliyor.

Risk Faktörleri ve Önlemler

Uyku apnesi, özellikle fazla kilolu olma, dar boğaz yapısı ve yaş gibi risk faktörlerine sahip kişilerde daha sık görülüyor. Tıkayıcı uyku apnesinde nefeste kesilmelerin olduğu dönemde kandaki oksijen oranı düşüyor ve oksijen seviyelerindeki dalgalanmalar vücuttaki dokulara zarar verebiliyor. Bu durum kalp krizi ve inme gibi ciddi hastalıklara yol açabiliyor. Ancak basit bir tarama testi ile uyku apnesi riski tespit edilebilir ve tedavi süreci başlatılabilir.

Uyku Apnesi Testi

Uyku apnesi riskini belirlemek için aşağıdaki 8 soruya evet veya hayır şeklinde yanıt vermek gerekmektedir:

  1. Yüksek sesle horlar mısınız?
  2. Gün içinde sık sık yorgun veya uykulu hisseder misiniz?
  3. Uykunuzda nefesinizin durduğunu gören birisi oldu mu?
  4. Yüksek tansiyonunuz var mı?
  5. Beden kitle indeksiniz 35 veya üzerinde midir?
  6. Yaşınız 50 veya üzerinde midir?
  7. Boyun ölçünüz geniş mi?
  8. Cinsiyetiniz erkek mi?

Toplamda 2 veya daha az evet cevabı düşük risk, en az 5 evet cevabı ise ağır düzeyde tıkayıcı uyku apnesi riski olarak kabul edilmektedir.