Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Uyuz Nedir? Nasıl Bulaşır? Uyuz Hastalığına Karşı Önlemler

Kötü hijyen, ten teması ve ülkemizde yabancı insan nüfusunun artışı nedeniyle giderek artan uyuz vakaları, görülmektedir. Uyuz hastalığına karşı önlemler alınmalı ve uyuz belirtileri fark edildiğinde bir dermatoloji uzmanına başvurulmalıdır.

Yayın Tarihi: 30.10.2023 02:17
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Uyuz Nedir? Nasıl Bulaşır? Uyuz Hastalığına Karşı Önlemler

Uyuz Nedir?

Uyuz, ciltte yaşayan mikroskopik bir akarın neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Uyuzun en önemli belirtisi şiddetli gece kaşıntısıdır. Kaşıntı, uyuz akarının ciltte açtığı tünellerden ve bıraktığı yumurta ve dışkılardan kaynaklanır. Kaşıntı genellikle el parmak araları, el bileği, koltuk altı, dirsek, kasık ve ayak gibi bölgelerde daha yoğundur.

Uyuz Nasıl Bulaşır?

Uyuz, ten temasıyla insandan insana bulaşan bir hastalıktır. Özellikle aynı yatakta yatan kardeşler ya da eşler arasında uyuzun yayılma olasılığı oldukça yüksektir. Ayrıca, uyuz akarının bulunduğu ortamda bulunan herkesin tedavi olması gerekmektedir.

Uyuz Hastalığına Karşı Önlemler

Uyuz hastalığından korunmak için çamaşırların 60 derece sıcaklıkta yıkanması gerekmektedir. Yıkanamayan çamaşırlar ise dış ortamda 3 gün boyunca havalandırılmalı veya kapalı bir torbanın içinde saklanmalıdır. Uyuz belirtileri fark edildiğinde mutlaka bir dermatoloji uzmanına başvurulmalıdır.