Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Uzay Ekosisteminin Gelişimi ve İşbirlikleri SAHA EXPO'da Tartışıldı

Uzay teknolojilerine dair işbirlikleri ve Türkiye'nin uzay alanındaki projeleri SAHA EXPO'daki panelde ele alındı.

Yayın Tarihi: 23.10.2024 17:49
Güncelleme Tarihi: 23.10.2024 17:49

Uzay Ekosisteminin Gelişimi ve İşbirlikleri SAHA EXPO'da Tartışıldı

Uzay Ekosisteminin Gelişimi ve Uluslararası İşbirlikleri

Türkiye'nin uzay teknolojileri alanındaki ilerlemeleri, SAHA EXPO etkinliğinde kapsamlı bir şekilde ele alındı. Panelde, uzay sektöründe uluslararası işbirliklerinin artırılması gerektiği vurgusu yapıldı.

TÜBİTAK UZAY'dan Önemli Açıklamalar

TÜBİTAK UZAY Enstitüsü Müdürü Mehmet Nefes, Türkiye'nin uzay alanındaki ticari ve askeri gereksinimlerini milli AR-GE projeleri ile karşılama hedeflerine dikkat çekti. Nefes, Türkiye'nin uydu alanında yetkinliğini artırmak için yaptıkları projelerin detaylarını aktardı. İlk projeleri BİLSAT ile başlayan süreçte RASAT, GÖKTÜRK-2 ve İMECE uydularıyla devam ettiklerini belirten Nefes, her projede yerlilik oranını artırarak ilerlediklerini vurguladı.

Uzay Alanında Eğitim ve Destek

Nefes, Türkiye’nin astronotlarının uzaya gönderilmesi sürecinde 40 kişilik bir ekibin çalıştığını ifade etti. Ayrıca, Türkiye’nin uzay alanındaki ihtiyaçlarını milli projelerle giderirken, diğer firmalarla yakın işbirliği içerisinde olduklarını belirtti.

Uluslararası İşbirlikleri ve Gelecek Vizyonu

TUA Başkanı Yusuf Kıraç, Türkiye Uzay Ajansı'nın, 2026 yılında Antalya'da düzenlenecek IAC ile uluslararası işbirliklerini daha da geliştireceğini vurguladı.

Axiom Space ve Yeni Misyonlar

AXIOM Space Uluslararası İşbirliği Direktörü Necmettin Kaymaz, Türkiye dahil 8 ülkenin katıldığı önceki üç misyonun ardından, dördüncü misyonu gelecek yıl gerçekleştireceklerini duyurdu. Bu kapsamda yeni ülke astronotları da göreve katılacak.

Türksat ve Uzay Alanındaki Gelişmeler

Türksat Genel Müdür Yardımcısı Selman Demirel, Türksat’ın aktif olarak görev yapan 5 uydusunun bulunduğunu ve bu sayının gelişmekte olan Türksat6A uydusuyla altıya yükseleceğini açıkladı. Demirel, Türkiye'nin uluslararası işbirlikleri açısından bu gelişmelerin önemine değindi.

Söz konusu etkinlik, Türkiye’nin uzay alanında kararlılıkla ilerlediğinin ve uluslararası işbirliklerinin arttırılmasının öneminin altını çizdi.

Türkiye'nin ve Avrupa'nın en büyük sanayi kümelenmesi SAHA İstanbul tarafından Cumhurbaşkanlığı...

Türkiye'nin ve Avrupa'nın en büyük sanayi kümelenmesi SAHA İstanbul tarafından Cumhurbaşkanlığı himayesinde organize edilen, 6 bakanlık ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığının desteklediği, Anadolu Ajansının global iletişim ortağı olduğu SAHA EXPO Uluslararası Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayii Fuarı, ikinci gününde panellerle devam ediyor. AXIOM Space Uluslararası İşbirliği Direktörü Necmettin Kaymaz (sol 3), TÜBİTAK UZAY Enstitüsü Müdürü Mehmet Nefes (sağ 2) ve Türksat Genel Müdür Yardımcısı Selman Demirel (sağda) etkinlik kapsamında düzenlenen "Uzay Ekosisteminin Gelişimi ve Uluslararası İşbirliği Fırsatları" başlıklı panele katılarak konuşma yaptı.