
Türk Bilim İnsanı Uluslararası Otoriteden Tam Not Aldı
Giresun Üniversitesi’nden Doç. Dr. Enes Yıldırım’ın geliştirdiği Karadeniz Sel Bilgi Sistemi Projesi (KARFIS), Asya-Pasifik Uzay İş Birliği Örgütü’nde (APSCO) yapılan oylamada tüm üyelerden en yüksek destek alarak öne çıktı.
Uluslararası Destek
APSCO, Türkiye Uzay Ajansı’nın (TUA) da üye olduğu bir kuruluş olarak, 2025 İlerleme Planı Komitesi Toplantısı’nı gerçekleştirdi. Bu toplantıda, Doç. Dr. Yıldırım’ın liderliğindeki KARFIS Projesi, 8 oyla oybirliğiyle en fazla destek gören proje oldu.
Projenin Amacı ve Yetenekleri
Doç. Dr. Yıldırım, projenin alt yapısının Türkiye’de sel bilgi sistemleri açısından eksik olduğunu belirtti. Proje sayesinde, halk kendi bölgesindeki sel risklerini analiz edebilecek. Ayrıca, karaoke durumunda alacağı önlemlerin maliyetini hesaplayarak önceden tedbir alabilecek.
Dünya Çapında Bir Önem
Yıldırım, ABD’de de benzer sistemlerin olmamasını vurgulayarak, projenin APSCO tarafından ilgi göreceğini öngördüğünü ifade etti. Projenin ilk aşamasında Karadeniz’i kapsayan bir prototip oluşturulacak ve daha sonra başka bölgeler için de uyarlanabilecek.
Projenin Amortismanı ve Hedefleri
Yıldırım, Bu sistemin vatandaşların sel durumlarında güvenli bir yola ulaşabilmelerini sağlayacağını belirterek, afette önleyici tedbirlere yapılan yatırımların yüksek geri dönüş oranına sahip olduğunu vurguladı. Proje için 270 bin dolar bütçe talep ettiklerini belirten Yıldırım, bu miktarın projenin başarısı için kritik olduğunu ifade etti. Projenin detaylarına ve yapılan çalışmalara iki yıl içinde ulaşılması hedefleniyor.
Bu proje ile birlikte, Türkiye’de ve uluslararası alanda doğal afetlerin etkilerinin azaltılması hedeflenmektedir.
Giresun Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Enes Yıldırım'ın (fotoğrafta) geliştirdiği Karadeniz Sel Bilgi Sistemi (KARFIS) Projesi, Asya-Pasifik Uzay İş Birliği Örgütünde (APSCO) tüm üyelerin oyunu alarak en yüksek destek gören proje oldu. Yıldırım, AA muhabirine, projesine ilişkin bilgi verdi.