Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Uzmanlardan Son Dakika Deprem Uyarısı! İzmir, Söke, Aydın, Muğla, Manisa'ya Dikkat!

Uzmanlar, İzmir'in yanı sıra Söke, Aydın, Muğla, Manisa'nın da deprem riskine dikkat çekti. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yapı envanteri ve zemin çalışmalarıyla birlikte kara ve denizde başlattığı depremsellik araştırması devam ediyor. İzmir'i depreme dayanıklı hale getirmek için 90 hendekten 140 örnek alındığı ve çalışmaların sürdüğü belirtildi.

Yayın Tarihi: 01.11.2023 11:59
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Uzmanlardan Son Dakika Deprem Uyarısı! İzmir, Söke, Aydın, Muğla, Manisa'ya Dikkat!

Uzmanlardan Son Dakika Deprem Uyarısı! İzmir, Söke, Aydın, Muğla, Manisa'ya Dikkat!

Türkiye’nin en kapsamlı deprem araştırmaları ve risk azaltma projelerini başlatan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yapı envanteri ve zemin çalışmalarıyla birlikte kara ve denizde başlattığı depremsellik araştırması devam ediyor. İzmir'in yanı sıra Söke, Aydın, Muğla, Manisa'nın da deprem riskine dikkat çeken uzmanlar, İzmir'i depreme dayanıklı hale getirmek için 90 hendekten 140 örnek aldıklarını belirtti. Bu çalışmaların çevre şehirlere kadar gittiği ve fay hatları ile tsunamilerin incelendiği ifade edildi.

Fayların Deprem Üretme Potansiyeli Tespit Edilecek

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin resmi internet sitesinde yer alan habere göre; Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erhan Altunel, İzmir’in 100 kilometre yarıçapında Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından haritalanan tüm diri fayları çalıştıklarını belirtti. Söke'de açılan hendekte gerçekleştirdikleri çalışmalar sonucunda iki tarihsel depreme ait jeolojik kanıtlar bulduklarını ifade eden Altunel, bu örneklerin yaş analizi için inceleneceğini ve hangi fayın ne zaman, hangi büyüklükte deprem ürettiğine yönelik bilgilerin elde edileceğini söyledi.

Büyük Menderes Fay Zonu Söke'ye 15 Kilometre Uzaklıkta

Prof. Dr. Erhan Altunel, Söke'nin yaklaşık 15 kilometre güneybatısında Büyük Menderes fay zonunun olduğunu belirtti. Bu fayın aktif olduğunu ve çevre kentlerde de etkili olabileceğini vurgulayan Altunel, yapılan çalışmaların sadece İzmir'i değil, Söke, Aydın, Muğla, Manisa gibi çevre şehirleri de kapsadığını söyledi.