Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Yabancıların Türkçe Eğitiminde Yapay Zeka İnovasyonu

İTÜ tarafından geliştirilen yapay zeka yazılımı ile yabancıların Türkçe dilindeki hataları tespit ediliyor ve eğitim süreci iyileştiriliyor.

Yayın Tarihi: 21.11.2024 11:08
Güncelleme Tarihi: 21.11.2024 11:08

Yabancıların Türkçe Eğitiminde Yapay Zeka İnovasyonu

İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Yenilikçi Bir Çözüm

İTÜ bünyesinde, yabancıların Türkçe dilindeki hatalarını yapay zeka destekli bir yazılımla tespit edilmesi için önemli bir çalışma başlatıldı.

Projenin Arkasında Bilim İnsanları Var

Bu projeye Prof. Dr. Gülşen Eryiğit liderlik ediyor. Eryiğit ve ekibi, Doğal Dil İşleme Araştırma Grubu aracılığıyla yabancıların Türkçe kullanım hatalarını belirlemeye yönelik çalışmalara hız verdi. Eryiğit, “Bu kapsamda birçok araştırmacı ile birlikte çalışıyoruz.” dedi.

Mobil Uygulama ile Başlangıç

Ekibin öncelikli hedeflerinden biri, İTÜ Türkçe Öğretim Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÖMER) aracılığıyla yabancılara Türkçe öğretimini kolaylaştıracak bir mobil uygulama geliştirmek oldu. Eryiğit, “Yabancı öğrencilerin ihtiyaçlarını belirleyerek hangi konuların öncelikli olduğunu saptadık.” şeklinde konuştu.

Standartların Geliştirilmesi

Yabancıların dil kullanımındaki hatalara yönelik etiketleme standardı oluşturduklarına dikkat çeken Eryiğit, “Dünya dillerini kapsayacak şekilde hazırladığımız bu standardı uluslararası alanda yayımladık.” ifadesini kullandı.

Yapay Zeka ile Hatalar Tespit Ediliyor

Yazılım, öğrenci hatalarını otomatik olarak tespit ediyor ve bu hataların hangi seviyede olduğunu belirleyebiliyor. Eryiğit, “Bu sistem sayesinde eğitimciler, öğrencilerin hangi konularda zorlandığını hızlıca analiz edebiliyor.” dedi.

Türkçe Öğreniminde Büyük Bir Adım

Eryiğit, yazılımın öğretmenlere büyük avantajlar sağlayacağını vurguladı: “Öğrencilerin sıklıkla yaptıkları hataları analiz edebileceğiz, böylelikle Türkçenin öğreniminde büyük bir atılım sağlanacak.”

Yerli olarak geliştirilen bu yapay zeka yazılımının, Türkçeye olan ilginin artmasında önemli bir rol oynaması bekleniyor. Yakında dil öğrenimi ile ilgili iki farklı patent almak üzere olduklarını aktaran Eryiğit, bu konudaki araştırma fonlarının artırılması gerektiğini de sözlerine ekledi.

İTÜ Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gülşen Eryiğit, AA muhabirine...

İTÜ Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gülşen Eryiğit, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

İTÜ Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gülşen Eryiğit, AA muhabirine...

İTÜ Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gülşen Eryiğit, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.