Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Yahudi Aydınlar İsrail'in Saldırılarına Tepki Gösterdi

İsrail'in Gazze ve Filistin halkına yönelik saldırılarına Yahudi aydınlar da tepki gösterdi. Bir grup Yahudi yazar, sanatçı ve aktivist tarafından kaleme alınan açık mektupta, İsrail'in saldırılarının soykırım niyetiyle savaş suçu olduğu ifade edildi. Ayrıca, İsrail ve Filistin'deki sivillere yönelik saldırıları eleştiren mektupta, Yahudi karşıtlığı söyleminin İsrail'i korumak ve Filistin egemenliğini inkar etmek için kullanıldığı belirtildi.

Yayın Tarihi: 03.11.2023 17:05
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Yahudi Aydınlar İsrail'in Saldırılarına Tepki Gösterdi

İsrail'in Gazze ve Filistin halkına yönelik kanlı saldırıları 28. gününe girerken dünya coğrafyasından gelen tüm tepkilere rağmen savaş makineleri susmak bilmiyor.

Bölgede yaşanan savaş suçlarına gelen tepkiler başta ABD olmak üzere Batı dünyası tarafından akıl dışı karşı görüşlerle ya susturuluyor ya da görmezden geliniyor.

Ancak binlerce bebek ve çocuğun hunharca katledildiği saldırılara artık Yahudi toplulukları ve aydınları da sert tepki göstermeye başladı.

'SOYKIRIM NİYETİYLE SAVAŞ SUÇU'

Yazar, sanatçı ve aktivistlerden oluşan bir grup Yahudi aydın tarafından oluşturulan kolektif, 'Tehlikeli Çatışma' başlığıyla bir açık mektup kaleme aldı.

New York'ta çıkan N+1 dergisinde yayımlanan açık mektupta Yahudi yazarlar, 'Antisemitizmle mücadelenin soykırım niyetiyle savaş suçları için bir bahane olarak silah haline getirildiğini görmekten dehşete düşüyoruz' ifadesini kullandı.

UZUN SÜREDİR KULLANILAN SİLAH: YAHUDİ KARŞITLIĞI SÖYLEMİ

Mektupta, İsrail ve Filistin'de sivillere yönelik saldırıları kınadıklarını belirten yazarlar şu ifadelere yer verdi:

'Bizler; Yahudi yazar, sanatçı ve aktivistler, İsrail’e yönelik herhangi bir eleştirinin Yahudi karşıtlığı olduğu yönündeki yaygın anlatıyı reddediyoruz.

İsrail ve savunucuları Yahudi karşıtlığı söylemini, İsrail’i hesap vermekten korumak, ABD’nin İsrail ordusuna yaptığı milyarlarca dolarlık yatırımı yüceltmek, işgalin ölümcül gerçekliğini gizlemek ve Filistin egemenliğini inkâr etmek için uzun süredir kullanıyor.

Şimdi de, İsrail’in Gazze’ye yönelik bombardımanını haklı çıkarmak ve uluslararası toplumun eleştirilerini susturmak için ifade özgürlüğü sinsice susturuluyor.'

'FİLİSTİN BAYRAĞI TAŞIMAK BİLE YASAK'

Yahudi yazar, yapımcı, oyuncu ve gazeteciler İsrail'in Gazze ve Batı Şeria'da uyguladığı baskıya dikkat çekti.

7 Ekim'den bu yana Filistinli gazetecilerin benzeri görülmemiş bir baskıyla karşı karşıya kaldığı, bazı Avrupa ülkelerinde Filistin bayrağı taşımanın dahi yasaklandığı hatırlatıldı.

125 kişinin imzaladığı mektupta ateşkes çağrısı yapıldı.