Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Yargıtay, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Kurallarına Aykırı Davranmanın Haklı Fesih Nedeni Olduğunu Kararlaştırdı

Yargıtay, işçi sağlığı ve iş güvenliği kurallarına aykırı davranmanın haklı fesih nedeni olduğunu kararlaştırdı. Mesaide uyuyan işçiye kıdem ve ihbar tazminatı ödenmeden direkt çıkarılması gerektiği yönünde karara imza atıldı.

Yayın Tarihi: 29.10.2023 21:49
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Yargıtay, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Kurallarına Aykırı Davranmanın Haklı Fesih Nedeni Olduğunu Kararlaştırdı

Yargıtay Kararı

Yargıtay, işçi sağlığı ve iş güvenliği kurallarına aykırı davranmanın, ihtar şartı aranmaksızın ve zararın olup olmamasından bağımsız olarak tek başına haklı fesih nedeni oluşturduğuna karar verdi. Yüksek Mahkeme, mesaide uyuyan işçiye kıdem ve ihbar tazminatı ödenmeden direkt çıkarılması gerektiği yönünde karara imza attı.

Olayın Detayları

Türkiye gazetesinin haberine göre; Bursa'da bir fabrikanın CNC tezgahında çalışan 3 işçi, tezgahı çalışır vaziyette bırakıp tamirhane bölümünde bir saat uyudu. Durumun yönetime bildirilmesiyle iş güvenliği kurallarını hiçe saymakla suçlanan 3 personel, tazminatları ödenmeden işten çıkarıldı.

İşçilerin Savunması

İşçiler, aynı anda birden fazla makineye baktıklarını, bazen yemeğe giderken ve çay molalarında hatta gece işten çıkarken talimat üzerine makineyi çalışır vaziyette bıraktıklarını dile getirdiler. Daha önce haklarında tutanak tutulmamış olması ve disiplin cezasına konu herhangi bir eylemlerinin bulunmaması dikkate alındığında, işçiler eylemin haklı fesih boyutuna ulaşmadığını öne sürdüler.

Yargıtay Kararının İçeriği

Yargıtay kararında, işçinin isteği ile ya da işini ihmal etmesi sonucu işyerindeki işin güvenliğini tehlikeye düşürmesinin işverenin haklı fesih nedenleri arasında gösterildiği belirtildi. İş güvenliği hükümlerinin titizlikle uyulması gereken kurallar olduğu vurgulandı. İşçinin kasıtlı bir davranışı ya da görevini savsaması sonucu işin güvenliği yönünden bir tehlike meydana gelmesi durumunda, işverenin derhal haklı nedenle fesih hakkı olduğu ifade edildi. Yargıtay kararında, işçinin uyumasının iş güvenliğini tehlikeye düşürmediği sürece ve daha önceden bu konuda işi aksattığı gerekçesiyle herhangi bir uyarı da yapılmamışsa haklı fesih nedeni olmadığı belirtildi.