Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Yargıtay, Kocasına Hakaret Eden Kadının Boşanma Sebebi Saydı

Yargıtay, kocasına hakaret eden kadının boşanma sebebi saydı. Türkiye'de boşanma oranının artması üzerine yapılan açıklamalara da yer verildi.

Yayın Tarihi: 02.10.2023 13:32
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Yargıtay, Kocasına Hakaret Eden Kadının Boşanma Sebebi Saydı

Yargıtay haklı boşanma sebebi saydı

Yargıtay bir boşanma davasında yine emsal bir karara imza attı. Kocasına bunu söyleyen yandı. Yargıtay o sözleri haklı boşanma sebebi saydı.

Ankara'da karısıyla geçinemeyen bir kişi, Aile Mahkemesi'ne müracaat ederek boşanma davası açtı.

Aile Mahkemesi; boşanmaya sebebiyet veren olaylarda tarafları eşit kusurlu bularak çiftin boşanmalarına karar verdi. Mahkemenin kararına karşı davalı kadın kararı istinafa taşıdı.

Yeniden mahkemelik olan ve Yargıtay'a taşınan dava sonrasında 2. Hukuk Dairesi emsal bir karar verdi.

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, bölge adliye mahkemesinin yetersiz gerekçe ile davayı reddetmesinin doğru olmadığını belirterek temyiz edilen kararın bozulmasına karar verdi. Yargıtay, kararında 'senden koca olmaz' sözünün haklı boşanma sebebi olduğu vurgulandı.

Türkiye'de boşanma oranının artması

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi öğretim görevlisi Ayşe Mine İşler ise, Türkiye'de boşanma oranının son yıllarda arttığını ve her 100 evliliğe karşı 31 boşanmanın gerçekleştiğini belirtti. TÜİK verilerine göre, Türkiye'de her 100 evliliğe karşı 31 boşanmanın gerçekleştiğini söyleyen İşler, 'Burada yüzde 31'lik bir oran söz konusu, yine 2022 yılında kaba boşanma oranı yüzde 47'ye çıkmış durumda. Kaba boşanma oranını da biz şöyle tanımlıyoruz; her bin nüfusa düşen boşanma hızı olarak adlandırılıyor. Yüzde 47'lik bir oranda aslında boşanmaların çok ciddi bir seviyede olduğunu bize gösteriyor. Bir diğer önemli veri de şu; aldığımız verilerde yüzde 32'lik bir boşanma oranın evliliğin ilk 5 yılında gerçekleştiğini gösteriyor. Bu 5 yıllık süre bizim için önemli. Çünkü bizim aile yaşam döngüsü diye adlandırdığımız bir döngü var. Her aile bu evrelerden geçiyor ve bir her geçiş dönemi bir kriz ve dengeyle sonuçlanıyor. İlk 5 yıllık sürece baktığımızda, evlilik yaşamının ilk evresi ve bu evrede, eşler birbirine uyum sağlama, yeni akraba ağlarına katılma, belki sosyal çevrenin değişmesi, iş ortamının değişmesi, bununla birlikte doyumlu bir evlilik ilişkisinin oluşturulması gibi süreçlerden geçiyorlar. Bu süreçte dengeye ulaşabilen aileler evliliklerini sürdürmeye devam ederken, çatışma durumundan kurtulamayan aileler de boşanmayla sonuçlanabiliyor' diye konuştu.