Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Yargıtay'dan İşçilere Fazla Mesai Ücreti Kararı

Yargıtay'a uzanan bir davada, işçilerin fazla mesai ücretleriyle ilgili emsal teşkil edecek bir karar çıktı. Mahkeme, işçinin ödenmeyen fazla çalışma ücretinin en yüksek banka mevduat faizi ile tahsil edilmesine hükmetti.

Yayın Tarihi: 07.08.2023 15:39
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Yargıtay'dan İşçilere Fazla Mesai Ücreti Kararı

Yargıtay'a uzanan davada, yüksek mahkemeden işçilerin fazla mesai ücretleriyle ilgili emsal teşkil edecek bir karar çıktı.

Dava konusu olayda, bir işçi 2 yıldır çalıştığı şirketten sözleşmesi feshedilerek gönderildi. İşten çıkarılan işçi, şirketten fazla mesai ücretlerini talep etti. Dosya önce arabulucuya yönlendirildi ancak anlaşma sağlanamadı ve dosya iş mahkemesine taşındı.

Davacı işçi, fazla çalışma yapmasına rağmen bu çalışmaların karşılığı olan fazla çalışma ücretinin ödenmediğini ve tanık beyanlarıyla ispatlanabileceğini belirtti. İşçi, 10 bin TL fazla çalışma ücretinin davalı şirketten tahsil edilmesini talep etti. Davalı işveren ise iddiaları reddetti.

Mahkeme, davayı kısmen kabul ederken, Adalet Bakanlığı hükmün kamu yararına bozulmasını talep edince dosya Yargıtay 9. Hukuk Dairesi'ne taşındı. Yüksek mahkeme, davacının ödenmeyen fazla çalışma ücretinin en yüksek banka mevduat faizi ile tahsilini talep ettiği belirtildi.

Karar Emsal Olarak İçtihatlara Girdi

Mahkemenin kanuni faiz uygulanması yönünde hüküm kurduğuna işaret edildi. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, İş Kanunu'na göre gününde ödenmeyen ücretler için mevduata uygulanan en yüksek faiz oranının uygulanması gerektiğini vurguladı. Bu karar emsal olarak içtihatlara girdi.