Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Yeni Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Dolar Kuru Arasındaki İlişki

Türkiye'de piyasalarda adeta fırtınalar esiyor. Dolar/TL kuru için yükselişin seçim sonrasında beklendiğinin altını çizen ekonomist Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, yeni bir ekonomi yönetimi olduğunu ve hangi ekonomi modeli ile yönetilirse yönetilsin dolar/TL'de yükseliş beklenildiğini söyledi.

Yayın Tarihi: 07.06.2023 18:10
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Yeni Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Dolar Kuru Arasındaki İlişki

Türkiye'de Piyasalarda Fırtınalar Esiyor

Türkiye'de seçim öncesi baskılanan dolar seçim sonrasında sert bir şekilde yükselişe geçti ve 23.13 seviyesine geldi. Yeni Hazine ve Maliye Bakanlığına Mehmet Şimşek'in geçmesiyle politika faizinin artacağı yönünde beklentiler piyasalar tarafından fiyatlanıyor. Merkez Bankasının başına Hafize Gaye Erkan'ın geleceği bekleniyor.

Dolar Neden Artıyor?

Dolar/TL kuru için yükselişin seçim sonrasında beklendiğinin altını çizen ekonomist Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, yeni bir ekonomi yönetimi olduğunu ve hangi ekonomi modeli ile yönetilirse yönetilsin dolar/TL'de yükseliş beklenildiğini söyledi. Kurun sabit kalması ithalatı ve cari açığı artırdı. Piyasalar Merkez Bankası Başkanının açıklanmasını bekliyor ve faizlerin hızlı bir şekilde artırmasını bekliyor. Kurdaki artışı dindirecek şey Merkez Bankası Başkanının bir an önce kim olacağı netleşirse ve haziran ayında faiz artarsa kur artışı dindirilebilir.

Dolar/TL Kuru 26 Üstüne Çıkarsa Sorun

Dolar kurundaki artışın volatiliteli olduğunu belirten Eryılmaz, yeni ekonomi yönetiminden acil adımlar geleceğini ve öncelikle Merkez Bankası Başkanının netleşeceğini söyledi. 26 liranın üstüne çıkması farklı bir soruna neden olur. Kurdaki artış enflasyonu arttıracaktır. Piyasa bir an önce atamaları ve politikaları görmek istiyor. İlk olarak politika faizini artırması bekleniyor bunu yabancı da bekliyor. Merkez Bankası Başkanının bugün açıklanmasını ve akabinde sözlü müdahale yapması bekleniyor.