Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Yeni Ulusal Deprem ve Yapı Mühendisliği Laboratuvarı: Deprem Güvenliği İçin Bir Adım Daha

Gebze Teknik Üniversitesi'nde inşaatı süren laboratuvar, Türkiye'nin deprem güvenliğini artırmayı hedefliyor.

Yayın Tarihi: 02.08.2024 12:41
Güncelleme Tarihi: 02.08.2024 12:41

Yeni Ulusal Deprem ve Yapı Mühendisliği Laboratuvarı: Deprem Güvenliği İçin Bir Adım Daha

Ulusal Deprem ve Yapı Mühendisliği Laboratuvarı'nın İnşaatı Başladı

Gebze Teknik Üniversitesi'nde (GTÜ) inşaatına başlanan Ulusal Deprem ve Yapı Mühendisliği Laboratuvarı, alan deneyleri, sistem geliştirme, izleme ve raporlama gibi işlevleriyle ülkenin deprem güvenliğini artırmayı hedefliyor.

Laboratuvarın Amaçları ve İşlevleri

GTÜ'den yapılan açıklamaya göre, Türkiye'nin deprem ve yapı mühendisliği alanındaki ihtiyaçlarını karşılamak için tasarlanan bu laboratuvarın inşaatı devam ediyor. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Dairesi Başkanlığı tarafından finansmanı sağlanan yapının bu yılsonunda tamamlanması planlanıyor.

Finansman ve Destek Çalışmaları

Laboratuvarın altyapı sisteminin kurulumu için gerekli finansmanın sağlanması amacıyla Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) ve Dünya Bankası kredilerinin kullanılması için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından çalışmalar yürütülmektedir.

2025 Yılında Faaliyete Geçmesi Hedefleniyor

Deprem mühendisliği araştırmaları ve yapı güvenliği üzerine ileri düzeyde çalışmaların yapılacağı laboratuvarın, 2025 yılında hizmete girmesi bekleniyor. Bu laboratuvar, deprem dayanıklı yapı tasarımı, malzeme testleri ve yapı analizlerine önemli katkılar sağlayacaktır.

Araştırmalar ve Üretim Faaliyetleri

Laboratuvar, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, GTÜ ve Marmara Afetlerle Başedebilir Yapıları İçin Uygulama ve Araştırma Merkezinin (MARTEST) işbirliğiyle, malzeme, geoteknik, yapı deprem mühendisliği ve sismik yalıtım deneyleri gibi konularda ortak çalışmalar yürütecektir.

Ekonomik Katkılar

Ortalama 25-50 bin dolar arasında değişen prototip test maliyetleri göz önünde bulundurulduğunda, laboratuvar Türkiye'ye önemli ölçüde döviz kazandırması da bekleniyor.

Eğitim ve Araştırma Faaliyetleri

Laboratuvar, Türkiye'deki afet tehlikesi ve riskleri hakkında araştırma yapan üniversiteler ve kurumlar için faydalanılabilir bir kaynak olacaktır. Eğitim faaliyetleri, konferanslar, çalıştaylar, paneller, kurslar, seminerler, kongreler ve bilimsel toplantılar düzenlenerek, bilgi paylaşımına katkı sağlanacaktır.

Gebze Teknik Üniversitesinde (GTÜ) inşaatına başlanan Ulusal Deprem ve Yapı Mühendisliği...

Gebze Teknik Üniversitesinde (GTÜ) inşaatına başlanan Ulusal Deprem ve Yapı Mühendisliği Laboratuvarı; alan deneyleri, sistem geliştirme, izleme ve raporlama gibi işlevleriyle ülkenin deprem güvenliğini artırma hedefinde önemli rol üstlenecek.