Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Yenilenebilir Enerji Yatırımları Doğal Gaz İthalatını Solladı

Yenilenebilir enerji yatırımları, Türkiye’nin doğal gaz ithalatını geride bırakarak önemli bir başarıya imza attı.

Yayın Tarihi: 25.12.2024 13:08
Güncelleme Tarihi: 25.12.2024 13:08

Yenilenebilir Enerji Yatırımları Doğal Gaz İthalatını Solladı

Yenilenebilir Enerji Yatırımları Doğal Gaz İthalatının Önüne Geçti

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Zafer Demircan, Türkiye'de son 20 yılda elektrik ve enerji sektöründe önemli reformlar gerçekleştirildiğini ifade ederek, "Yenilenebilir enerjideki yatırımlarla şu ana kadar 132 milyar dolarlık doğal gaz ithalatının önüne geçtik. Bu yatırımlar, 890 milyon tonluk karbon emisyon azaltılmasını sağlıyor," dedi.

Yenilenebilir Enerjinin Gücü Artıyor

Demircan, Geleceğin Enerjisi ve Depolama Kongresi'nin açılışındaki konuşmasında, yenilenebilir enerji kurulu gücünün hidroelektrik santralleriyle birlikte 67 bin megavatın üzerine çıktığını belirtti. Türkiye'nin özel sektör eliyle rüzgar ve güneş enerjisi yatırımlarının 31 bin megavata ulaştığını kaydeden Demircan, enerji ithalatına yönelik verileri de açıkladı. Geçen yıl yaklaşık 60 milyar dolarlık, bu yıl ise yaklaşık 50 milyar dolarlık enerji ithalatı gerçekleşti.

Karbonsuzlaşma Hedefi

Paris Anlaşması ile belirlenen net sıfır hedeflerinin önemine değinen Demircan, Türkiye'nin enerji stratejisinde kaynak çeşitlendirmesinin öncelikli konulardan biri olduğunu söyledi. Nükleer enerji konusunda da hedeflerini aktaran Demircan, Akkuyu'da 1. Ünite'nin devreye alma sürecinin devam ettiğini vurguladı.

İmalat Güçleniyor

Demircan, Türkiye'de yenilenebilir enerji sektörünün başlangıcında imalat alanında neredeyse hiçbir kabiliyetin bulunmadığını, ancak şu anda 150'den fazla ana ekipman imalatçısı ile 350 alt tedarikçi sayısına ulaşıldığını ifade etti. Bugüne kadar yerli aksamın desteklenmesi için 1,8 milyar dolarlık imalat desteği sağlandığını sözlerine ekledi.

Yeni YEKA İhaleleri Yolda

Demircan, mevcutta 70 bin megavata yakın ön lisans ya da kısmen lisans aşamasında yatırımlar olduğunu ve bu yatırımların büyük kısmının depolamalı rüzgar ve güneş projeleri olduğunu belirtti. Enerji sisteminin gelişimi için gerekli izin süreçlerinin kısaltılmasına yönelik hazırlıkların sürdüğünü dile getirdi.

Kongrede Enerji Depolamanın Önemi Vurgulandı

Enerji Depolama Endüstrileri Derneği (EDEDER) Başkanı Can Tokcan, enerji depolama teknolojilerinin 2025’ten itibaren bir oyun değiştirici olacağını ifade etti. Tokcan, 2050 yılına kadar yapılması gereken yıllık yatırım tutarının 3,5 trilyon dolar seviyesinde olduğunu belirtti ve Türkiye'nin enerji depolama alanında bölgesel bir merkez olma hedefini açıkladı.

Kongrede belirlenen motto olan "Bölgenin Batarya Üssü Türkiye" ile Türkiye'nin yurt dışına enerji depolama alanında ürün ihracatı yapma potansiyeli vurgulandı.

Ankara'da bir otelde gerçekleşen Geleceğin Enerjisi ve Depolama Kongresi'nin açılış töreninde...

Ankara'da bir otelde gerçekleşen Geleceğin Enerjisi ve Depolama Kongresi'nin açılış töreninde, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Zafer Demircan konuşma yaptı.

Ankara'da bir otelde gerçekleşen Geleceğin Enerjisi ve Depolama Kongresi'nin açılış töreninde...

Ankara'da bir otelde gerçekleşen Geleceğin Enerjisi ve Depolama Kongresi'nin açılış töreninde, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Zafer Demircan konuşma yaptı.