Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

YSK'ya Uluslararası Şeffaflık Ödülü

YSK, Kolombiya'da düzenlenen törenle şeffaflık ödülünü aldı. YSK Başkanı Ahmet Yener, Türkiye'nin seçim sistemini değerlendirdi.

Yayın Tarihi: 25.10.2024 20:26
Güncelleme Tarihi: 25.10.2024 20:26

YSK'ya Uluslararası Şeffaflık Ödülü

YSK, Dünya Seçim Organları Birliği'nden Ödül Aldı

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Kolombiya'nın başkenti Bogota'da gerçekleştirilen Dünya Seçim Organları Birliği (A-WEB) 6. Genel Kurul'unda, 'Seçimlerde En İyi Uygulamalar ve Şeffaflık Ödülü'nü kazandı. YSK adına bu ödülü, YSK Başkanı Ahmet Yener ve YSK Üyesi Serdar Mutta aldı.

Tecrübelerin Paylaşımı

Ödül töreninden sonra Yener ve Mutta, Anadolu Ajansı muhabirine yaptıkları değerlendirmede, diğer ülkelerin seçim kurulu temsilcileriyle fikir alışverişinde bulunduklarını ifade ettiler. Yener, Türkiye’ye döndüklerinde edindikleri tecrübeleri YSK ile paylaşacaklarını belirtti.

Seçim Sisteminin Mükemmelleştirilmesi

Yener, Türkiye'deki seçim sisteminin daha da iyileştirilmesi adına çalışmaların devam ettiğini vurguladı. "Burada edindiğimiz izlenimler, Türkiye Yüksek Seçim Kurulu'nun yargı organlarından oluşan tek seçim kurulu olduğunu gösteriyor. Bu, sistemimizi diğer ülkelerden ayıran önemli bir özellik," dedi.

Yüksek Katılım Oranı

Türk halkının sandığa katılım oranının diğer ülkelerle kıyaslandığında "oldukça yüksek" olduğuna dikkat çeken Yener, "Bizde bu oran yüzde 80'in altına düşmüyor. Bu durum, halkımızın demokrasiye olan bağlılığını gösteriyor. Diğer pek çok ülkede bu oran genellikle yüzde 40 ile 50 arasında kalıyor," ifadelerini kullandı.

Seçim Sistemleri Konferansı

A-WEB Genel Kurulu’nda seçim kurulu temsilcileri ve akademisyenlerin seçim sistemleri ile yapay zeka konularında sunumlar yaptığını belirten Yener, "Elde ettiğimiz izlenimlere dayanarak belirtmeliyim ki, Türkiye'de mükemmel bir seçim sistemi var," dedi. Yener, bir sonraki A-WEB Genel Kurulu'nun Filipinler'de gerçekleşeceğini hatırlatarak, Türkiye'yi orada da en iyi şekilde temsil edeceklerini söyledi.

Elektronik Oylama Üzerine Değerlendirmeler

YSK Üyesi Serdar Mutta, Türk halkının demokrasiye olan inancının "son derece yüksek bir seviyede" olduğunun altını çizerken, "Türkiye'deki seçim sisteminin dünya genelinde daha sağlıklı ve işlevsel olduğu görülüyor," açıklamasında bulundu. Ayrıca, toplantıya katılan ülke temsilcileri arasında mevcut elektronik oylama sistemleri hakkında bilgi paylaşımlarında bulunulduğunu belirtti.

Kolombiya'nın başkenti Bogota'da düzenlenen Dünya Seçim Organları Birliği (A-WEB) 6. Genel...

Kolombiya'nın başkenti Bogota'da düzenlenen Dünya Seçim Organları Birliği (A-WEB) 6. Genel Kurul'unda Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK), "Seçimlerde En İyi Uygulamalar ve Şeffaflık Ödülü" verildi. Törende, YSK adına ödülü YSK Başkanı Ahmet Yener (solda) ve YSK Üyesi Serdar Mutta (sağda) aldı.