Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Zatürrenin Erken Teşhisi Hayat Kurtarıyor

Zatürre hastalığında erken teşhis tedavi sürecini kolaylaştırıyor. Uzmandan korunma yöntemleri ve belirtiler üzerine açıklamalar.

Yayın Tarihi: 12.11.2024 13:43
Güncelleme Tarihi: 12.11.2024 13:43

Zatürrenin Erken Teşhisi Hayat Kurtarıyor

Zatürrenin Erken Teşhisi Hayat Kurtarıyor

Bilecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görevli Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Selma Aktaş, halk arasında "zatürre" olarak bilinen pnömoninin erken teşhisinin tedavi süreçlerini önemli ölçüde kolaylaştırdığını vurguladı.

Dünya Zatürre Günü'nde Önemli Bilgilendirme

Bilecik İl Sağlık Müdürlüğü, her yıl 12 Kasım'da kutlanan Dünya Zatürre Günü dolayısıyla yapılan açıklamada Aktaş, hastalığın belirtilerini, korunma yollarını ve tedavi süreçlerini ele aldı.

Zatürre Nedir?

Dr. Aktaş, zatürrenin "akciğer keseciklerine iltihaplı sıvı dolması" olarak tanımlandığını belirterek, bu sıvıdaki bakteri, virüs ve mantarların akciğerlerde enfeksiyon oluşturmada etkili olabileceğini ifade etti.

Kimler Risk Altında?

Zatürrenin, bağışıklık sistemi zayıf olan bireylerde, yaşlılar, hamile kadınlar, çocuklar ve alkol ya da sigara bağımlıları gibi gruplarda daha ciddi seyir gösterebileceğini belirten Aktaş, şu belirtiler konusunda uyardı: "Balgamlı ya da kuru öksürük, üşüme, titreme, ateş, halsizlik, kas ağrıları, yorgunluk, bitkinlik, iştahsızlık, zatürrenin çeşidine göre bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı, nefes darlığı, hızlı nefes alıp verme, nefes almakla artan göğüs ağrısı, baş ağrısı ve bilinç bulanıklığı varsa zatürre olma ihtimaliniz oldukça yüksektir."

Enfeksiyon Yayılma Yolu ve Korunma Yöntemleri

Dr. Aktaş, zatürrenin genellikle okul, iş yerleri ve toplu taşıma alanlarında, öksürük ve hapşırıkla yayılan damlacıklar aracılığıyla bulaştığını belirtti. Enfekte kişilerle ortak kullanılan yüzey ve eşyalarla temasın da hastalığın yayılmasında etkili olduğunu kaydetti.

Hijyen ve Aşılamanın Önemi

Risk altındaki bireylerin hijyen kurallarına dikkat etmeleri gerektiğini ve el yıkama, maske takma, ortam havalandırması gibi önlemler almanın önemini vurgulayan Aktaş, "Erken teşhis ve tedavi, zatürrenin ciddi komplikasyonlarını engellemek açısından kritik bir öneme sahiptir. Özellikle kış aylarında grip ve nezle gibi üst solunum yolu enfeksiyonları ile benzer belirtilerin oluşması, zatürrenin ertelenmesine ve ağırlaşmasına yol açabilir." dedi.

Tedavi Seçenekleri

Teşhis konulmuş hastaların tedavisinin, durumlarına bağlı olarak evde ya da hastanede yapılabileceğini belirten Dr. Aktaş, özellikle risk grubundaki bireylere önerilen zatürre aşısının, hastalığın yaygınlaşmasını ve komplikasyonlarını önlemekte etkili olduğunu sözlerine ekledi.

Bilecik Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görevli Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Selma Aktaş, "12...

Bilecik Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görevli Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Selma Aktaş, "12 Kasım Dünya Zatürre Günü" dolayısıyla hastalığın belirtileri, korunma yöntemleri ve tedavisine ilişkin bilgi verdi.