TikTok, Çocukların Zihinsel Sağlığına Zarar Verdiği İçin Birçok Ülkede Yasaklandı

Kültür, Enformasyon, Spor ve Gençlik Politikası Bakanlığı, TikTok uygulamasının çocukların zihinsel sağlığına zarar verdiği gerekçesiyle birçok ülkede yasaklandığını açıkladı. TikTok'un gençleri olumsuz etkileyen içeriklere yönlendirdiği ve bağımlılığa neden olduğu belirtilirken, yasakların çocukların ahlaki eğitimlerini korumak amacıyla alındığı vurgulandı. Hindistan, ABD, Kanada, Tayvan, Avrupa Birliği ülkeleri, Britanya, Endonezya, Pakistan ve Afganistan gibi birçok ülke TikTok'u yasaklamıştır.

TikTok, Çocukların Zihinsel Sağlığına Zarar Verdiği İçin Birçok Ülkede Yasaklandı

TikTok, Çocukların Zihinsel Sağlığına Zarar Verdiği İçin Birçok Ülkede Yasaklandı

Kültür, Enformasyon, Spor ve Gençlik Politikası Bakanlığı Basın Merkezinden yapılan yazılı açıklamada, TikTok uygulamasının, çocukların zihinsel gelişimi ve sağlığını olumsuz yönde etkileyen zararlı etkilerine ilişkin çok sayıda sivil toplum kuruluşundan şikayetlerin geldiği belirtildi.

TikTok'un kullanıcıyı kısa kliplerden oluşan sanal dünyaya sürüklediği, gençlerin bunları izledikten sonra bazılarının hayati tehlike arz eden belirli videoları tekrarlamaya çalıştığı kaydedilen açıklamada, bağımlılığa neden olan bu tür içeriklerin genç neslin duygusal durumunu olumsuz yönde etkilediğine dikkat çekildi.

Kültür, Enformasyon, Spor ve Gençlik Politikası Bakanlığının çok sayıda itirazı dikkate alarak ve gerçekleştirilen denetimlere dayanarak, ülkede TikTok'un yasaklanması kararının alındığı bildirilen açıklamada, kararın uygulanması için Dijital Kalkınma Bakanlığına başvurulduğu aktarıldı.

Ülkede TikTok'u yasaklama kararının herhangi bir jeopolitik amaç taşımadığı vurgulanan açıklamada, TikTok'u durdurma kararının tamamen çocukların ahlaki eğitimlerini olumsuz yönde etkileyebilecek ve psikolojik sağlıklarına zarar verebilecek bilgilerden korumak için alındığı anımsatıldı.

TikTok, Hindistan'da ilk olarak 2020'de yasaklanmış, yasak 2021'de kalıcı hale gelmişti. Yasak kararı Himalayalar'da Çin ordusu girilen çatışmada 20 Hint askerinin öldürülmesinin ardından gelmişti. Hindistan olayın ardından içerisinde TikTok'un olduğu 50'den fazla uygulamayı yasaklamıştı.

2020'de şirketle ABD arasındaki ipler gerilince, Trump yönetimi TikTok indirmenin yasaklanması için adımlar atmış ancak yasak kararı mahkemeden dönmüştü. Biden yönetimi döneminde de devam eden gerilimin ardından Beyaz Saray, geçen ay tüm hükümet kurumlarına 30 gün içerisinde uygulamanın tüm hükümet bağlantılı telefonlardan silinmesi talimatını verdi.

ABD hükümetinin geçen ay yaptığı açıklamadan kısa bir süre sonra Kanada, tüm hükümet bağlantılı telefonlarda TikTok'u yasakladı. Kanada hükümeti yasağa gerekçe olarak TikTok'un kabul edilemez düzeyde mahremiyet ve güvenlik riski oluşturmasını gösterdi.

Tayvan yönetimi aralıkta TikTok'u tüm hükümet bağlantılı telefonlarda yasaklamıştı. Bugünlerde ise Pekin'le artan tansiyon nedeniyle Tayvan uygulamaya ülke çapında bir yasak getirmeyi düşünüyor. Bunun için Hindistan örneğini inceleyen yetkililer, yasağın sonuçlarına ilişkin somut bir veri elde edemedi. Yasak gelse dahi birçok kişinin yasağın etrafından dolaşacak çözümlere yöneleceği düşünülüyor.

Geçen aylarda Avrupa Parlamentosu, Avrupa Komisyonu ve AB Konseyi'nin tüm çalışanlarına TikTok kullanmak yasaklandı. Yasağa gerekçe olarak siber güvenlik tehditleri ve kurumları siber saldırılardan koruma çabası gösterildi.

Britanya hükümeti mart ayı içinde tüm hükümet bağlantılı cihazlarda TikTok kullanılmasını yasaklamıştı. Hükümet yetkilileri kararın ihtiyatlı bir karar olduğunu, hassas hükümet bilgilerinin öncelik olduğunu açıklamıştı.

Endonezya, 2018'de pornografi, uygunsuz içerik ve kutsallara hakaret gibi nedenlerle TikTok'u yasaklamıştı. Yasak, uygulamanın sansür uygulamayı kabul etmesinin ardından bir hafta içinde kaldırılmıştı.

Pakistanlı yetkililer, uygulamanın ahlaka aykırı içeriği teşvik ettiği endişesiyle TikTok'u Ekim 2020'den bu yana en az dört kez geçici olarak yasakladı.

Afganistan'ın Taliban yönetimi, gençleri "yanlış yönlendirilmekten" korumak gerekçesiyle 2022 yılında TikTok ve PUBG oyunlarını yasakladı.

Uygulamanın Türkiye'de kullanımına dair herhangi bir yasak bulunmamakla birlikte, Kişisel Verileri Koruma Kurulu (KVKK), çocukların kişisel bilgilerinin görüntülenmesi, izinsiz veri toplanması ve kanuna aykırılıklar gerekçesiyle TikTok'a 1 milyon 750 bin lira para cezası verdi.

Letonya, Danimarka, Belçika ve Yeni Zelanda da TikTok'a yasak getiren ülkeler arasında yer alıyor.